Back

Bibir mengukir senyum apabila jarum saat jam dinding menginjak ke angka 12. Nafas dihembus tanda lega. Mulut tidak habis-habis mengucapkan ...

Bibir mengukir senyum apabila jarum saat jam dinding menginjak ke angka 12. Nafas dihembus tanda lega. Mulut tidak habis-habis mengucapkan Alhamdulillah tanda bersyukur. Peperiksaan Menengah Rendah yang ditunggu-tunggu oleh semua pelajar tingkatan tiga akhirnya berlalu. Dewan Lestari kedengaran hingar dengan suara celoteh pelajar-pelajar lepasan PMR itu setelah pengawas peperiksaan melepaskan para calon untuk pulang ke rumah.

Matanya meliar mencari kelibat rakan-rakannya. Maklumlah, mereka tidak berada di satu kelas yang sama. Pandangannya terhenti ke atas seorang pelajar perempuan yang berada tidak jauh darinya. Ibunya yang dipanggil dengan gelaran 'aunty' setia menanti si anak yang sedang terkial-kial memakai kasut. Langkah diatur ke arah anak-beranak itu.

Senyuman berbalas ketika dia sedang mengambil beg. Ketika dia berpusing, matanya disapa dengan senyuman lebar salah seorang rakannya. Gadis yang sedang berlari-lari anak ke arah mereka melompat riang. Bibirnya bergerak dan ketika itu suaranya dengan kuat mengatakan, "Yes! PMR dah habis!"

Assalamualaikum.
Dah letak hikayat baru ingat nak bagi salam. Mohon hantar penulis ke planet lain.

How are you today and last 33 days? I hope you are in pink because I am. Tak, tipu je. Kaki tengah sakit sebab melecet. Hasil belajar main ice skating right after habis exam. Padan muka aku. /Sebenarnya aku tak suka sangat guna perkataan ‘pink’ tu, tapi aku rasa macam nak guna, so please bear with me/

Lepas exam, petang tu terus serbu rumah Ikah/Ila and Fatin. Borong novel habis-habisan. Paling banyak ambil, Aliah. That girl yang dengan riang-rianya melompat tengah-tengah orang tu. Bila aku cakap banyak, maknanya sangat. Banyak. Serious tak tipu. Aku pun tak tahu macam mana dia nak bahagikan masa dia dengan baca novel yang sebanyak tu.

Esoknya, pergi Sunway Pyramid sebab nak main ice skating. Aku sangatlah tidak terer dalam main benda alah tu /in fact main kasut roda pun aku tak reti/ tapi sangatlah memuaskan bila aku berjaya jatuh tiga kali je *krik krik*
  1. First, Aliah pergi tolak aku and Fatin.
  2. Second, gelak tengok suwei /aka pembakar semangat kitorang/ jatuh. Karma, gelakkan orang then diri sendiri pun jatuh jugak. Depan abang-abang stripes handsome pulak tu -_-
  3. Third, Fatin tergelincir and aku terjatuh atas dia.
Yes, kemalangan berikut bukanlah disebabkan oleh aku. Haha, sila bagi round applause *krik krik*

Aku memang pair dengan Fatin. Our fingers intertwined together as we skated on the ice. Our hands fit together perfectly as we didn’t fall quite much when we were together. /nampak tak ayat tu macam tengah karang novel? Meluat aku baca/ tapi bila Ikah Ila suruh skate sorang-sorang, terus stuck tak gerak-gerak. We were meant to skate together. Para pembaca boleh muntah sekarang. Kaki tengah sakit pun nak jugak skate sampai Ikah panggil makan.

Ehem, masuk Popular dekat Sunway nampak rak anime terus serbu. Serious rambang mata. Jalan-jalan dalam Popular tu meleleh je aku tengok semua buku. Nampak satu set buku Bloodlines, Vampire Academy, The Mortal Instruments, The Fault in our Stars. Cari Looking for Alaska, tapi tak ada ;~; Nampak buku-buku Jane Austen; Emma, Pride and Prejudice, Sense and Sensibility. Fatin pergi grab semua.

Then pergi tempat CD. Jumpa Before You Exit punya album sekali dengan buku dia. Serious nak nangis. Jalan kat rak international, jumpa Cody Simpson's Paradise dan Surfers Paradise. For the first time nampak Cody punya album dekat Malaysia.

Basically, kerja kitorang gasp je sepanjang 'berkampung' dalam Popular tu.

After hantar buku text tadi (10/10), singgah rumah Aqilah aka Kill. /I do call her that, so please bear with me/ ambil novel lagi. Yep, kitorang memang nak habiskan 2 bulan setengah masa cuti dengan baca novel sepanjang hari.

So, these are what I took from both of the houses.
I've got your number - Sophie Kinsella, You're the one that I don't want - Alexandra Potter, Tentang.. Dhiya - Syud, My precious Iris - Melur Jelita, I love you, stupid! - Melur Jelita and One day you'll be mine - Inawza Yusof

They said something was wrong with her. Something stuck in her mind. Made she walk like a zombie, eyes like hypnotized, talk like a robot. They were worried about her. Really was. When they asked whether she was okay or not, she just shook her head. And smiled.

Her eyes met a lot of people around her. She felt sinking in the ocean of people. Before she could sink even deeper and drown, she pulled her legs and walked away. She did not turn back when her friends kept calling her name.

She was breathing through her lips, hands crunching her school uniform and eyes looking away, distracting herself. But it did not happen as always.  Before she could stop, a tear escape, along with another one, another one, another one. Sobs sounded from her parted lips. Her shoulders rocked up and down while her hands tried to get the tears away.

But it did not work out as usual. And that day she cried again and again.

You Might Also Like

1 comments

  1. follow sini #392. follow back - http://sharifahamarina.blogspot.com/

    ReplyDelete

Harsh words are forbidden.

Flickr Images