Out and about

31 August 2013


Assalamualaikum

It has been a long time since my last post. I always have time to do so, but my laziness keeps me away from typing an update. So how are you guys? I’m fine here, Alhamdulillah.

The trial has passed and I already got the result. It’s not bad as before, so Alhamdulillah. I hope my PMR result will be so much better than this trial, insya-Allah. I’m currently struggling to understand mathematics, with my friend’s help insya-Allah I can get good mark for math. /you don't even wanna know how much I hate math, but I have to keep the hate aside/

Last two weeks, I guess, Disaster Five and I went to watch Percy Jackson: Sea of Monsters and Planes. Both of the movies are amazing! I never watch Percy Jackson: Lightning Thief but after my friends told me quick synopsis, I can understand the movie well.

Planes is just so funny that you laugh your lungs out! I like the movie even it’s for kids, but Disaster Five looked like didn’t mind that at all because their minds just like 4 years old. Ehem. We watched that movie just because Aqil, the twins’ youngest brother wanted to watch it. So we just say okay.

At the end of the day, Aunty Zawiah refused to take our money as we were going to pay the movies tickets back. Now I know how the twins can be so kind to everyone. It’s originally from their mother.

-

I love it when we got bonded together again. I just miss when our laughs collide into a loud laugh. I love it when we did not change our way of talking even it has been a long time we didn't stay in my house and talk about everything.

I love it when they hugged each other. I can see the fondness inside their eyes. I love it when I just laughing watching both of them hugging. I can’t help the feeling inside my heart. I miss this happiness we built together as old friends. I miss it so much it is hurting a part of me.

I hate it when they fight against each other because of a girl. They are twins and never can be separate away! How can they hate each other just because of a girl who will not necessarily be their rights? I love the twins so much I don’t want to see they have an argument about anything.


The feeling he made me feel inside my stomach is hurting as I force my eyes look at him.

Eidulfitri

9 August 2013


Assalamualaikum

Hi hello sup, konnichiwa.

Okay, before raya dah buat post konon nak ucap selamat hari raya and sekarang buat lagi sebab nak ucap lagi. Tak, nak cerita time first and second raya dekat kampong. Kenapa dua hari je? Sebab petang tu dah balik Bandar Tasik Puteri. Tak menyempat. Nasib lah dah stay kat kampung dua hari before raya. Kira adil lah kan, dua hari before and two days after. Hehe.

First thing came on my mind masa tweet benda kat atas ni, just my baju kurung and jubah okay. Sebab dua-dua warna ungu. Tak sangka pulak yang langsir and balang kat rumah ni warna ungu jugak. Lagi tak sangka yang sepupu-sepapat belah ak pun temanya warna ungu jugak. So first day tu memang nampak ungu je lah. Family mak lang, mak andak dengan mak da. Semua warna ungu. Serious tak sangka yang I all pun termasuk dalam column ikut tema. It was fate because coincident is so not exist, okay!

Then duk lepak dengan Kak Ju and her daughter (anak mak lang). Along duk brag about her crush and so on. Kak Ju awal-awal pesan dekat I all supaya tak jadi macam along. “Awak jangan jadi macam kak long awak ni. Time belajar, awak belajar elok-elok.” Dan I all pun macam woodpecker, just sengih and angguk je. Then dia cerita her experience time melahirkan Damia, her daughter. So ngeri okay. I all rasa macam tak sanggup je nak kahwin plus dapat anak. She thought about that but then she said, “tapi lepas tu best. Lepas tengok anak rasa macam hilang semua rasa sakit tu.” k whatever. I’m still underage, okay.

That was before mak andak and her family come. Then time Kak Siti and her husband came,  Kak Ju said, “awak kalau nak bercinta time belajar jadi macam Siti tu. Dia jumpa dengan Jamil time tengah belajar lagi.” Untunglah berkekalan. Tapi macam zaman sekarang ni macam susah je nak dapat orang yang setia...? /erk, cakap macam ada pengalaman je/


Second day raya semua duk berkumpul dekat rumah mak da. Okay, sebenarnya tak berjanji pun but it just happened for us to be under the sae roof! Kitorang jugak sambut birthday Kak Nita. Keh, sepupu I all yang dah ada anak dua orang tu pun sambut birthday siap beli kek lagi kau, jah! Kak Wati excited nyanyi lagu ‘Allah selamatkan kamu’. Tak padan ada anak tiga orang pun, perangai still lagi macam budak-budak, which is good sebab dia sangat sporting. K, kalau nak cakap pasal sporting rasanya semua cousin I all sporting... kut?

Kecuali lelaki lah, itu biasa sebab I all pun rasa awkward bila bergaul dengan diorang. Anak-anak sedara tu belakang punya cerita. /tua dah I all ni sampai ada anak-anak sedara/ tsk. Tapi tetap tak nak mengaku yag diri tu dah layak dipanggil ‘Mak Ngah’. Kena ajar budak-budak ni panggil ‘Aunty Izu’. Kan vogue gitu! /kan dah berjangkit dengan Al panggil diri sendiri izu/

Then, petang tu pun balik Bandar Tasik Puteri along with my Wan. Sebab beliau nak ikut sama. Kenduri kahwin Kak Jimah nanti balik sana balik. Oh, talk about kenduri buat I all teringat dekat pendrive yang tertinggal dekat rumah Wan tu... konon dah ingat kat diri sendiri yang pendrive tu elok sangkut atas paku dekat pintu bilik, last-last lupa jugak. Tu lah, dulu-dulu rajin sangat kutip semut buat ulam. Padan muka diri sendiri.


Nampak tak keterujaan dia? Actually nak pergi time raya pertama tu, tapi macam tempah main kejar-kejar dengan mak sambil baling lemang je gayanya, so tukar rancangan. Yang pasti, hari khamis minggu depan duk dekat dalam panggung tu dari pagi sampai malam. Kenapa? Sebab nak tengok semua movie yang sibuk nak keluar time raya pertama tu. Kira macam top up lah, hehe.

Masa kat kampung, as I said I did brought two novels. Both dah habis baca dalam masa dua hari sebab bosan tahap giga. Time dah habis dua-dua tu, baru terasa yang suasana dekat kampung tu best jugak berbanding di bandar. Nampak tak yang I all langsung tak stop baca kecuali untuk mandi, solat and berbuka. So Lyana.

Tak sabar nak tengok Malaysia vs Barcelona. My brother said Malaysia is so going to 'tersungkur' sebab Messi main. Heh, tak hairan pun.
Keh, aku ni cerita bagai nak rak. Tapi aku tahu korang bukan faham pun ;~;

Until we meet again,

Assalamualaikum.

Eid

5 August 2013


Assalamualaikum

How are you? I’m fine here. More than fine. Hehe.

Trial dah habis. Yeay! Honest said, masa lepas ambil kertas sejarah aka kertas terakhir sebelum habis trial, rasa macam free sangat. Free from exam. Serious exam membuatkan otak ana semak dengan buku-buku yang perlu ditelah. As you all know, I’m not kind of student yang suka mengadap buku 24/7. Tapi belum tentu score yang ana dapat menandingi orang yang duk baca buku bagai nak gila.

Nak cakap pasal susah senang masa jawab soalan? Tak payah taip pun anta semua tahu macam mana rasanya jawab trial and confirm lagi susah than peperiksaan yang sebenar. Except you are 11 years old and below.

Hanya beberapa hari tinggal sebelum kita menyambut hari raya aidilfitri. Rasa macam sekejap sangat Ramadhan kali ni. Mungkin sebab ana struggled for trial last week yang membuatkan  ana rasa Ramadhan ni macam sekejap. Or ana didn’t use the time wisely..?

I’m pretty sure sekarang mak anta tengah bertungkus-lumus mengemas rumah untuk menyambut hari raya. Ana tahu sebab mak ana yang dekat rumah pun macam tu. Kalau boleh semua benda nak dibasuh. /Nasib baik sofa tak muat masuk washing machine/ Baju raya pun mesti dah berpasang-pasang sampai tak muat almari. Ana punya as usual dua pasang and both purple. I don’t even know why I choose purple. The jubah was supposed to be black, but since we can’t find any black jubah that fit my size, so... yeah.

On my last day puasa dekat BTP, ana telah berbuka puasa dengan my girls in Disaster Five. Kitorang just beli makanan dekat  bazar and headed back to the kembar's house since their parents already left to their hometown. Diorang akan naik flight to Kelantan on Wednesday so we took this opportunity to iftar together, which the idea was came from me. Sebelum, semasa dan selepas berbuka tu mata tetap tak beralih dari kaca tv sebab tengah tengok siaran animax. As we're kaki anime, so no wonder lah kenapa kitorang tak berkelip pandang tv. And before balik, sempat jugak tukar-tukar novel, komik dengan cd yang semestinya anime je. /Penuh lah beg ana esok dengan komik and novel saja/ 

Okay the last but not least, I want to say, selamat menyambut hari raya aidilfitri kepada semua umat Islam di seluruh dunia. Ana berharap anta dapat menyambut hari raya kali ini dengan gembira tanpa ada kesan main mercun bila naik sekolah nanti.

And we decided to terjah panggung wayang as soon as we come back from our hometown because the smurfs 2, percy jackson 2, how to train your dragon 2 akan ditayangkan on first day of Syawal. Memang movie marathon lah lepas balik dari kampung tu.