Eidulfitri

9 August 2013


Assalamualaikum

Hi hello sup, konnichiwa.

Okay, before raya dah buat post konon nak ucap selamat hari raya and sekarang buat lagi sebab nak ucap lagi. Tak, nak cerita time first and second raya dekat kampong. Kenapa dua hari je? Sebab petang tu dah balik Bandar Tasik Puteri. Tak menyempat. Nasib lah dah stay kat kampung dua hari before raya. Kira adil lah kan, dua hari before and two days after. Hehe.

First thing came on my mind masa tweet benda kat atas ni, just my baju kurung and jubah okay. Sebab dua-dua warna ungu. Tak sangka pulak yang langsir and balang kat rumah ni warna ungu jugak. Lagi tak sangka yang sepupu-sepapat belah ak pun temanya warna ungu jugak. So first day tu memang nampak ungu je lah. Family mak lang, mak andak dengan mak da. Semua warna ungu. Serious tak sangka yang I all pun termasuk dalam column ikut tema. It was fate because coincident is so not exist, okay!

Then duk lepak dengan Kak Ju and her daughter (anak mak lang). Along duk brag about her crush and so on. Kak Ju awal-awal pesan dekat I all supaya tak jadi macam along. “Awak jangan jadi macam kak long awak ni. Time belajar, awak belajar elok-elok.” Dan I all pun macam woodpecker, just sengih and angguk je. Then dia cerita her experience time melahirkan Damia, her daughter. So ngeri okay. I all rasa macam tak sanggup je nak kahwin plus dapat anak. She thought about that but then she said, “tapi lepas tu best. Lepas tengok anak rasa macam hilang semua rasa sakit tu.” k whatever. I’m still underage, okay.

That was before mak andak and her family come. Then time Kak Siti and her husband came,  Kak Ju said, “awak kalau nak bercinta time belajar jadi macam Siti tu. Dia jumpa dengan Jamil time tengah belajar lagi.” Untunglah berkekalan. Tapi macam zaman sekarang ni macam susah je nak dapat orang yang setia...? /erk, cakap macam ada pengalaman je/


Second day raya semua duk berkumpul dekat rumah mak da. Okay, sebenarnya tak berjanji pun but it just happened for us to be under the sae roof! Kitorang jugak sambut birthday Kak Nita. Keh, sepupu I all yang dah ada anak dua orang tu pun sambut birthday siap beli kek lagi kau, jah! Kak Wati excited nyanyi lagu ‘Allah selamatkan kamu’. Tak padan ada anak tiga orang pun, perangai still lagi macam budak-budak, which is good sebab dia sangat sporting. K, kalau nak cakap pasal sporting rasanya semua cousin I all sporting... kut?

Kecuali lelaki lah, itu biasa sebab I all pun rasa awkward bila bergaul dengan diorang. Anak-anak sedara tu belakang punya cerita. /tua dah I all ni sampai ada anak-anak sedara/ tsk. Tapi tetap tak nak mengaku yag diri tu dah layak dipanggil ‘Mak Ngah’. Kena ajar budak-budak ni panggil ‘Aunty Izu’. Kan vogue gitu! /kan dah berjangkit dengan Al panggil diri sendiri izu/

Then, petang tu pun balik Bandar Tasik Puteri along with my Wan. Sebab beliau nak ikut sama. Kenduri kahwin Kak Jimah nanti balik sana balik. Oh, talk about kenduri buat I all teringat dekat pendrive yang tertinggal dekat rumah Wan tu... konon dah ingat kat diri sendiri yang pendrive tu elok sangkut atas paku dekat pintu bilik, last-last lupa jugak. Tu lah, dulu-dulu rajin sangat kutip semut buat ulam. Padan muka diri sendiri.


Nampak tak keterujaan dia? Actually nak pergi time raya pertama tu, tapi macam tempah main kejar-kejar dengan mak sambil baling lemang je gayanya, so tukar rancangan. Yang pasti, hari khamis minggu depan duk dekat dalam panggung tu dari pagi sampai malam. Kenapa? Sebab nak tengok semua movie yang sibuk nak keluar time raya pertama tu. Kira macam top up lah, hehe.

Masa kat kampung, as I said I did brought two novels. Both dah habis baca dalam masa dua hari sebab bosan tahap giga. Time dah habis dua-dua tu, baru terasa yang suasana dekat kampung tu best jugak berbanding di bandar. Nampak tak yang I all langsung tak stop baca kecuali untuk mandi, solat and berbuka. So Lyana.

Tak sabar nak tengok Malaysia vs Barcelona. My brother said Malaysia is so going to 'tersungkur' sebab Messi main. Heh, tak hairan pun.
Keh, aku ni cerita bagai nak rak. Tapi aku tahu korang bukan faham pun ;~;

Until we meet again,

Assalamualaikum.

No comments :

Post a Comment

Harsh words are forbidden.