Tips for spm candidates

3 October 2015


Assalamualaikum,
"Spm is just around the corner, so there’s no time to play around anymore!"
That sentence is what I always tell myself every waking hour but my mind seems like can’t take it. There are times when I feel regret on why I didn’t study since I was form 4. If I did back then, I won’t have to repeat the same thing over and over again but still can’t master it. Darn it, addmath.

I still don’t get it. *cries

So here I’m going to share with you some tips I got from my aku janji. Well sebenarnya aku janji dah lama lepas but I don’t have time to update this blog. What I was doing, I don’t even know. Probably because I think this kind of things are not that important. Tapi ilmu tetap ilmu kan. So yeah here we go.
These tips can also be use for those form 4 students yang nak prepare for SPM.
Ada 4S yang penting when you’re finishing high school.
They are;
  • Sijil akademik yang cemerlang - spm is waaaay better than stpm keep that in mind
  • Sijil kokurikulum – if you’re in form 4, masa form 5 nanti pulun semua jawatan tak kisah la orang cakap kau gila kuasa pun. Asal kau dapat markah kokurikulum tinggi.
  • Sijil berhenti sekolah – MAKE A GOOD IMPRESSION TO YOUR TEACHER. So then bila dalam sijil berhenti sekolah tu your teacher will write in attitude column good or cemerlang or whatever it is teacher always rate good students.
  • Sara hidup – this is for when you’re after school. Those 3S boleh jamin your sara hidup to be better.
Extra notes;

# minum air madu + lemon – banyak manfaat yang boleh dapat aside from jaga kesihatan, lemon + madu boleh turunkan berat badan juga. HAHAHAHA

# kurangkan minum air gas – bak kata penceramah aku masa tu "otak jadi terencat" dan buah pinggang akan terjejas. Kalau bukan sekarang, masa you all tua nanti.

# banyakkan minum air masak atau lebih baik minum air zam-zam. do you know air zam-zam 120% oksigen, tidak berkeladak unlike air paip dan ada mineral.

# jangan makan jajan / junk food – this type of food yang banyak additive such as msg a.k.a ajinamoto that can lead to ADHD / hyperactive brain and hallucinogen yang akan merangsang halusinasi. Sebab tu selalu berangan dalam kelas HAHA

# jangan dedahkan kepala kepada sinaran ultraviolet / cahaya matahari – sinaran ultraviolet boleh mematikan sel-sel kulit. Kalau nak pakai baju lengan pendek, better put on some sun screen with high SPF value so then kulit korang tak terkena sinaran ultraviolet secara direct.

MESTI INGAT !
  1. Setiap manusia ada karamah insaniah – ada kemuliaan
  2. Manusia ada potensi, jadi ngan sekat potensi itu. Potensi perlulah dibimbing supaya dapat dikembangkan.
  3. Dan yang paling penting; manusia tak dilahirkan bodoh
The last but not least, ingat Allah yang maha Esa. Dia juga yang berikan kita rezeki. Tanpa izin daripada-Nya kita mungkin tidak akan dapat berjaya di dunia dan di akhirat. 

Pada aku, tak payah la korang study sampai pukul 2-3 pagi baru nak tidur. Tabiat ini hanya akan membahayakan diri korang dengan badan yang tak cukup rehat, Daripada korang tak tidur, lebih baik spend your evening time dengan belajar then tidur awal supaya korang dapat tidur 5-6 hours a day. Dalam pukul 3/4 pagi tu bangun lah, time tu confirm masuk apa yang korang belajar.

(aku cakap je for you guys tapi aku tak pernah pun bangun 3/4 pagi lol. that's because aku selalu tidur pukul 12 so I really need my beauty sleep or else, habis lah semua orang bila aku tak cukup tidur.)

Aku mendoakan agar my fellow spm candidates will pass spm with flying colors. Spm sekali seumur hidup, so don't ever think of wasting that opportunity away. Please pray for me too :)

Until I post again,
Assalamualaikum

p/s what's your thought of my new blog's face? hehe