Anime Review: Ao Haru Ride

Assalamualaikum Hi sebenarnya tak tahu nak buat entri pasal apa, jadi aku ambik jalan mudah je la iaitu buat anime review. Nak masuk ...


Assalamualaikum

Hi sebenarnya tak tahu nak buat entri pasal apa, jadi aku ambik jalan mudah je la iaitu buat anime review. Nak masuk GA, tak ada siapa nak ajak hahahaha. To those yang tak pernah lagi tengok anime ni, aku recommend 100% worth it.

English: Blue Spring Ride
Japanese: アオハライド
Type: TV
Episodes: 12
Status: Finished Airing
Aired: Jul 8, 2014 to Sep 23, 2014
Producers: Movic, Sony Music Entertainment, TOHO animation
Licensors: Sentai Filmworks
Source: Manga
Genres: Comedy, Drama, Romance, School, Shoujo, Slice of Life
Duration: 23 min. per ep.
Rating: PG-13 - Teens 13 or older

Ao Haru Ride ini diadaptasi daripada sebuah manga pada asalnya. In the past review, aku ada cakap yang sports anime one of my favorite genre kan? Sebenarnya aku tak suka sangat anime yang ber-genre-kan shoujo sebab kebanyakannya mesti pasal ramai lelaki rebut seorang perempuan. Yang best nya, cerita Ao Haru Ride ni tak macam tu pun. Tak ada sesiapa rebut sesiapa. Just a girl that have to fight with her unrequited love.

Lagi satu sebab aku lebih suka sports type of anime ialah THIS TYPE OF ANIME WON'T PLAY WITH MY FEELINGS. Kalau macam romance / shoujo / slice of life ni banyak mainkan perasaan penonton. Banyak kali jugak la rasa nak nangis huhuhuhu

Quick synopsis:

Futaba Yoshioka - the female main character - used to be an attractive and popular middle-schooler. Kira ramai la budak-budak lelaki minat dia ni. Tapi dia buat tak endah je sebab dia suka kat seorang classmate lelaki ni - main male character - iaitu Kou Tanaka. Dia orang ni penah share satu shelter masa hari hujan, so dari situ la Futaba dengan Kou ni mula kongsi banyak kenangan masa middle-school. Lepas tu, banyak la budak perempuan lain suka kutuk belakang Futaba ni, kononnya dia ni acting cute and feminine hanya  untuk buat banyak lelaki terpikat. Bagaikan sudah jatuh ditimpa tangga, Kou Tanaka pulak tiba-tiba je menghilangkan diri. Tinggal lah Futaba tak ada kawan.

Now in high school, Futaba is no longer typical adolescent girl. Dia ni determined to become a class favorite this time, so dia elakkan apa-apa unwanted attention and, instead of acting cute and feminine, only stands out through her tomboyish behavior and disheveled look. Tiba-tiba orang yang dia minat sangat masa middle-school tu muncul balik. Tapi instead of guna nama Kou Tanaka, dia menggunakan nama Kou Mabuchi. The best thing is, bukan nama dia je yang dah tukar, perangai dia pun dah bertukar.

*indirect kiss lmao
Review:

Wow okay nak cerita lebih-lebih pun tak boleh kan, nanti bila dah ada spoiler rasa tak best pula. Tapi overall aku memangsuka tengok cerita ni walaupun aku rasa macam nak lagiiii sebab ending dia macam tak habis haha. Biasa la aku rasa semua anime mesti ending tersangkut ;-; Jalan cerita memang menarik, funny, kadang-kadang bila ada scene malu, aku pun terasa malu jugak hahaha Feelings yang berbunga-bunga tu biasa la kan? Lol.

So for this anime, I'll give ★★★★½. Since half star that wujud so kena la guna one half notation haha. I think - no, I suggest you to watch this anime and feel the happiness, frustration too. Tak seronok la kan kalau tak ada frustration tu haha

Spoiler:

This is apa yang aku cakap the ending rasa tersangkut.

Antara Futaba and Yuuri siapa yang akhirnya bercinta dengan Kou Tanaka? Like dua-dua suke kat Kou, so dia orang berusaha la untuk Kou tu pilih salah satu. Of course clean fight la sebab Futaba and Yuuri are close friends.So I just want to know, antara those two siapa yang dapat menambat hati Kou? *ceh
- - - - - - - - - - -

Last day 2015 aku pergi rumah kawan aku ambil Shingeki No Kyojin aka Attack on Titan (aku pasti ramai yang dah tengok so takyah la nak review ke apa kan?) Tapi ;AAAAAA; tak sabar nak tunggu season 2 habis. Aku ni jenis yang kalau nak tengok sesuatu anime tu, mesti habis airing then download semua episode baru tengok. Kalau nak tunggu setiap satu episode tu, ya Allah... lambat sungguh. Haha

Kalau you all ingat, masa first day habis SPM, aku ada cakap nak tengok Teen Wolf kan? Haha dah habis download dan tengok dari Season 1 sampai Season 4. Sekarang ni Season 5B tengah airing, so maybe tunggu habis airing baru download Season 5 pula hehehehe

Lepas ni nak tengok Shokugeki no Souma aka food wars. Someone recommended me that so let's try and watch it. Mana tahu lepas tu boleh recommend kat kau orang pula hehe

You Might Also Like

9 comments

  1. wahhhh, thanks for review.
    BV dh bookmarks anime nie n tunggu nak download n tengok je lagi. :3
    hahahhaa, u so right!, memang lambat sangat nak tunggu satu episod, tambahan lak satu episod taksampai setengah jam, sangat takpuas. hahahhaa. tapi hadapkan je la, gara2 tak sabar. XD

    ReplyDelete
  2. @BudakVanilla: Haa jangan lupa tengok! hahaha nak tunggu airing tu pun lambat juga so hadap je la haha

    ReplyDelete
  3. omgg yang ni memang best gila!! mabuchi kou is love! ahhahah ;-;

    ReplyDelete
  4. @syasandeul: yep thats true! ♥ kou all the way ehehehe

    ReplyDelete
  5. Best anime ni :) hehe tapi lebih suka lagi shounen action comedy or something yang macam supernatural fantasy ahaha. Tengok la Shokugeki no Soma! anime dia best(Y) :D tak sabar nak tunggu season 2 :)

    ReplyDelete
  6. @shu.jr: ;A; tak sabar la nak tengok cani. tunggu internet laju baru boleh download hihi

    ReplyDelete
  7. Hari tu tgok masa ep satunje. Lepas tu internet lambat dan terus malas nak tgok. Gahaha. Tgok yang ep satu pun tak habis. Lol
    ≥﹏≤

    ReplyDelete
  8. Wah nice review, saya xminat sgt anime ni tp bercadang nk tengok live adaptation nanti so its nice to get a glimpse of how the anime versiob was.

    ReplyDelete
  9. Wah nice review, saya xminat sgt anime ni tp bercadang nk tengok live adaptation nanti so its nice to get a glimpse of how the anime versiob was.

    ReplyDelete

Harsh words are forbidden.

Flickr Images