free

setelah hampir satu tahun bertungkus-lumus buat kerja sekolah, dengar cikgu berucap setaip hari di tapak perhimpunan, akhirnya hari ini t...


setelah hampir satu tahun bertungkus-lumus buat kerja sekolah, dengar cikgu berucap setaip hari di tapak perhimpunan, akhirnya hari ini tamatlah persekolahan bagi 2014. aku tak tahu nak rasa happy atau sedih sebab tahun depan aku senior year. which means spm. sobs.

but now i don't want to talk about it. darn, i don't even know macam mana format diorang. katanya addmath ada kbat la. ok, tu biar tahun depan punya urusan. aku cuma perlu bersedia, yes.

alhamdulillah, untuk batch pertama yang ada ujian amali instead of kertas 3 untuk subjek fizik, kimia, bio, i'm glad to declare experiment berganda kali senang daripada kertas 3.

i'm gonna tell you serba sedikit about ujian amal for form 3 yang tahun depan form 4 kan. jangan terkejut pula haha

masa pertama kali aku masuk makmal fizik - sebab tu subjek amali pertama aku - i can feel myself shaking in nervousness. gila tak nervous. before this we always done an experiment in group. tup tup time exam kena buat sorang-sorang. menggeletar juga lah.

biasanya bunsen burner aku suruh orang lain tolong on kan, tapi kali ni kena buat sendiri. tu yang shaking tu. nasib baik first try dah boleh on. if not, aku tak tahu la nak minta tolong cikgu ke apa. then everything went well. memang best lah. walaupun tak boleh bercakap - sebab exam kan - tapi aku dengan orang sebelah aku bercakap juga. maklumlah, semua kitorang buat sama-sama lol.

then last day chemistry. rasa macam scientist pula sebab kitorang punya eksperimen penitratan; titration. so nak kena titik acid masuk dalam bes, guna fenolftalein, tengok bes tu tukar warna from pink to colourless bila dah neutral. best lah

eksperimen garam paling tak puas hati. sebab kitorang diberi serbuk x. then 1 kena campur dengan ammonia and 1 kena campur dengan natrium. aku punya natrium larut, ammonia tak larut. so i just put the serbuk x as aluminium. tup tup jawapan dia zink. sakit hati je sebab zink sepatutnya dua-dua larut. memang confuse habis lah. ada orang yang dua-dua tak larut.

tapi serious best. lepas dah habis buat eksperiment semua, aku ada masa lagi setengah jam. jadi disebabkan kebosanan yang melampau, aku campur garam dengan ammonia, then letak fenolftalein. memang merapu gila haha

-

tadi ada bengkel bahasa computer daripada pelajar-pelajar unisel and i really really like it! diorang ajar basic html, everything that i've known tapi code memang tak sama langsung. i mean, kalau macam blogger kita nak letak background, warna tulisan pe semua, kita guna <style> tag kan? tapi ni tak. dia cam pelik and idk how to explain haha

memang best lah. abang fasi yang ajar aku and liza memang baik plus penyabar gila. everything yang dia ajar tu boleh faham la. kawan dia cakap, "fokus tau, ni antara pelajar terbaik kat unisel." hahaha yes, i'm focus! i can know how to preview the template i designed without using internet. just guna notepad sahaja. amazing, right? benda yang kita nampak macam remeh tu sebenarnya sangat berguna :)

idk la i thinkg i'm gonna take ict in the future and i already told my dad this, but he said no. typical parents will say that, honestly.

-

congrats tu spm candidates yang dah terlepas dari azab sekolah menengah haha lepas ni dah free for 3 months - if tak masuk plkn lah - pergi cari kerja and do your best in the future!

adios amigos. thanks for reading this very long entry. it has been a long time since aku buat entri panjang camni haha

assalamualaikum x

p/s: kuasa veto my ayah membuatkan kitorang kena duduk terengganu for the whole december

You Might Also Like

1 comments

Harsh words are forbidden.

Flickr Images